Bach en Zn

Wat een genialiteit in slechts twee generaties Bach musici en componisten! In dit concertprogramma kunt u luisteren naar de creativiteit van Johann Sebastian Bach en zijn vier zonen: Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel, Johann Christoph Friedrich en Johann Christian.

Er zijn vele boeken geschreven over de vader, maar wie waren eigenlijk zijn getalenteerde zonen? Allen kregen een groot deel van hun muzikale opleiding van hun vader, die hen klavecimbel-, orgel- en compositieles gaf. Uiteindelijk ging ieder van hen zijn eigen weg.

Wilhelm Friedemann, de oudste zoon, een van de beroemdste organisten van zijn tijd, leidde een turbulent leven in o.a. Dresden, Halle en Berlijn. Zijn gevoel voor espressieve chromatiek en muzikale echo’s komt tot uiting in zijn interessante kamermuziekwerken.

Carl Philipp moest zich onderwerpen aan de conservatieve smaak van Frederik de Grote, aan wiens Berlijnse hof hij 30 jaar lang klavecinist was. Pas toen hij in Hamburg “Kapelmeister” werd, kon hij zijn talenten ten volle benutten.

Johann Christoph Friedrich, bekend als de “Bückeburg Bach”, altijd in voor een experiment op compositiegebied, was “Kammermusikus” en later concertmeester van de hofkapel in Bückeburg.

Johann Christian woonde in Italië voordat hij een wervelende carrière in Londen had. Zijn elegante componeerstijl, zijn uitgelezen instrumentaties en melodische rijkdom werden geprezen door Mozart.

Bezetting:
Instrumentaal: 4 musici