Le Donne musicali

Le Donne musicali

Ode aan de muzikale vrouwen

Het is heel bijzonder als je als vrouw in de 17e en 18e eeuw leeft en een buitengewoon muzikaal talent vertoont. Je kunst en kennen op dat vlak staan naast of misschien zelfs boven je vaardigheid om kinderen te baren, (op) te voeden, te troosten en een huisvrouw te zijn. Je bent een inspirerende en een geïnspireerde vrouw.

Hoe uitzonderlijk is het als je de eerste vrouw in de geschiedenis bent, die een boek met suites voor klavecimbel uitgeeft; als je een muziekinstrument op een zo hoog niveau bespeelt dat er door heel Europa over je gesproken wordt en dat vele toeristen naar de stad toe reizen waar je woont om je te kunnen beluisteren; als je compositiedrang zo sterk is dat je, ondanks je adelijke afkomst, jouw muziekstukken onder een verzonnen naam laat uitgeven; als je je koninklijk vermogen gebruikt om een grote muziekverzameling aan te leggen, waar (blijkt nu) vele generaties van musici en onderzoekers in de verre toekomst uitgebreid gebruik van zullen maken.

Met ‘Le donne musicali’ brengen we muziek ten gehore die gecomponeerd is door vrouwen, muziek die bedoeld is om uitgevoerd te worden door specifieke vrouwen en muziek die aan vrouwen is opgedragen.

Werken van o.a. Elisabeth-Claude Jacquet de La Guerre, Prinses Anna Amalia van Pruisen, Mrs Philarmonica, Anna Lucia Bon en Antonio Vivaldi.

Bezetting:
Instrumentaal: 4 musici